Monday, August 11, 2008

رد پای چند همسری در هلند

شهرزاد نیوز: بعد از کانادا و بریتانیا، این بار رد پای چندهمسری در هلند دیده شده است. شهرداری آمستردام با انتشار یک بخشنامه درونی خطاب به کارکنان ثبت احوال توصیه کرده است که از این پس در جریان ثبت موارد ازدواج، با کنترل بیشتر مانع از ثبت ازدواج های ساختگی شوند
روزنامه هلندی زبان "ان- ار-س" با درج این مطلب، از قول کارکنان ثبت احوال در شهرهای بزرگ نوشته است که سالانه دهها مورد از چندهمسری در هلند صورت می گیرد
لازم به ذکر است که چند ماه پیش برای اولین بار "خدیجه اریب" نماینده مراکشی تبار حزب کار هلند در پارلمان این کشور، ضمن هشدار به مقامات دولتی اعلام کرد که برخی مساجد با انجام عقد های شرعی، چند همسری مردان مسلمان در هلند را ممکن می سازند

فراخوان تظاهرات ایستاده و میز کتاب به مناسبت بیستمین سالگرد قتل عام زندانیان سیاسی در سال 67

(ماده اول کنوانسيون منع و مجازات کشتار دسته جمعي (قتل عام
دولتهاي عضو، تائيد ميکنند، قتل عام چه در زمان صلح و يا چه در زمان جنگ يک جرم بين المللي محسوب ميشود و همچنين آنها
تعهد مي کنند که از آن جلوگيري نموده و مرتکبين را مجازات نمايند
اعضای نمایندگی تورینگن به مناسبت یادآوری بیستمین سالگرد قتل عام زندانیان سیاسی و عقیدتی در تابستان خونین 1367 و همچنین به منظور اعتراض به اعدام و زندان فعالان اجتماعی، سياسي و عقیدتی و نقض مستمر، برنامه ریزی شده و آشکار حقوق بشر در ایران توسط دولت جمهوری اسلامی ایران اقدام به برپائی مراسم تظاهرات ایستاده و میز کتاب کرده است . بدینوسیله از تمامی فعالان حقوق بشر و دوستداران آزادی و حق طلب جهت شرکت در این مراسم دعوت بعمل می آوریم
شنبه ۱۶ آگوست ٢٠٠٨ از ساعت 11 الی 13 : زمان
مکان : Mühlhausen – Busbahnhof ( An der Burg )
هماهنگ کننده : امیر حسین بهادری 015208347586

Monday, August 04, 2008

Westen dreigt Iran met nieuwe sancties

AD: De Verenigde Staten en Groot-Brittannië dreigen Iran met nieuwe sancties. De landen willen dat het regime in Teheran positief reageert op een internationaal aanbod tot samenwerking in ruil voor een bevriezing van het omstreden Iraanse nuncleaire programma.


De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad. FOTO EPA Londen vindt dat Iran uiterlijk dinsdag moet reageren. Washington eiste eerder al dat Teheran afgelopen weekeinde een antwoord moest geven.

De Verenigde Staten, de vier andere permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland zouden het al eens zijn over nieuwe strafmaatregelen als Iran niet reageert, aldus het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. (ANP)

20 jaar na 'bloedbad' van 10.000-den politieke gevangenen

20 jaar geleden werden tussen enkele duizenden tot 30.000 politieke gevangenen geëxecuteerd. Amnesty International noemt het 'het bloedbad van 1988 in Iran'. 20 jaar daarna worden er nog altijd nieuwe namen toegevoegd aan de lijst van politieke gevangenen die toen werden geëxecuteerd.


Herdenken van dit 'bloedbad' is verboden in Iran en wordt door het regime van Teheran onderdrukt.

Amnesty International schreef in zijn Jaarrapport 2006 het volgende hierover: "In september werd Arezoo Siabi Shahrivar, een fotografe, samen met maar liefst veertien vrouwen gearresteerd tijdens een ceremonie ter herdenking van het bloedbad in de gevangenis van Evin (Teheran) in 1988, waarbij duizenden politieke gevangenen waren geëxecuteerd. Terwijl ze in hechtenis zat werd ze opgehangen aan het plafond, geslagen met een stroomdraad en seksueel misbruikt."

Een verslag van Hanif Tehrani, hoofdredacteur van IranActua-Nieuws, over het 'bloedbad in Khomeini’s regime'.

Hoe werd het begonnen
Enkele dagen voor de start van de massamoord kwam een einde aan een gruwelijke 8 jaar oorlog met Irak, waar bijna 1 miljoen doden en gewonen vielen voor Iran.

Khomeini, dat nooit een einde wou brengen aan de oorlog en dat tot het laatste huis in Iran wou doorvechten, zei toen, na VN-resolutie 598, dat hij 'het gif' van een wapenstilstand zal drinken.

Politiek was het regime verzwakt, omdat het tot weinig van haar slogans tijdens het 8 jaar oorlog was geraakt, zoals bevrijding van Karbala (in Irak) en bevrijding van Qods (Jeruzalem in Israël).

Het Iraanse regime had tevens de universiteiten al 2 jaar gesloten om opposanten van zijn regime, onder studenten en professoren eruit te halen, wetend dat het Iraanse revolutie van 1979 vanuit de universiteiten waren gestart.

Om elk opstand in een dergelijke zwakke positie te onderdrukken, begonnen het regime met de executie van alle politieke gevangenen in Iraanse gevangenissen.

Khomeini sprak een fatwa uit om ze allemaal te doden. Naar schattig zijn er tot 30.000 politieke gevangenen geëxecuteerd.

Wanneer begonnen de executies
De echte plannen van de massa-executies waren, volgens een rapport, al een jaar op voorrand in aanmaak. De politieke gevangenen werden toen weer ondervraagd, en vanaf 19 juli 1988 werden ze ook gescheiden van de buitenwereld.

De echte executies begonnen op laatste dagen van juli, tot de eerste weken van september.

Het Iraanse regime begon eerst met de executies van leden en sympathisanten van de Volksmojahedin van Iran (PMOI). Later werden ook andere politieke gevangenen, zoals leden en sympathisanten van Tudeh, Fedayeen-e Khalq (Minority), Komoleh, Peykar, en andere politieke gevangenen, geëxecuteerd.

Executies van Mojahedin en linkse partijen
Bijna 90% van alle geëxecuteerden behoren tot de Volksmojahedin van Iran.

De Mojahedin, dat toen een gewapende strijd met het Iraanse regime had nadat het regime hun leden begonnen te vermoorden en hun protesten met wapens aanviel, en nog geen week sinds hun laatste grootschalige militaire actie 'Foroughe Javidan' (Eeuwige Licht) dat 150 kilometers binnen Iran was geraakt en als doel het omverwerpen van het Iraanse regime had, waren ze de meest gehate groep voor het Iraanse mullahs, en behoorden tot hun gevaarlijkste oppositiegroep.

Khomeini schreef in zijn fatwa dat alle PMOI-supporters vijanden van Islam zijn en 'geëxecuteerd moeten worden'. Hiermee rechtvaardigde hij hun executies.

Zeer weinig leden van de Mojahedin, die toen in gevangenis waren, hebben de executies overleefd. Ze werden zonder naam in massagraven gegooid, en aan hun families werd uitdrukkelijk gevraagd om nooit meer hen te herdenken.

Shirin Ebadi, Nobelprijswinnaar van vrede, zei dat aan families werd gezegd: "Jullie (familieleden van PMOI) mogen tot één jaar geen begrafenisplechtigheid houden, of hun dood rouwen. Indien jullie dit respecteren, dan zullen we jullie dan zeggen waar ze begraven is."

Naar schatting werden tussen 1000 à 2000 leden en supporters van linkse partijen, naast de leden en supporters van PMOI, geëxecuteerd.

Hiermee wouden de mullahs, en m.b. Khomeini, een einde brengen aan alle tegenspraken in hun regime.

De executies gebeurden vooral door ophangingen, dat soms tot 15 minuten duurden. Op sommige plaatsen werden gevangenen ook fusilleert, maar wegens het geluid en omdat het regime de executies in alle discretie wou doen, zonder dat het buitenwereld op hoogte kwam, werd dit op een zeer kleine schaal gedaan.

De dode lichamen werden ’s nachts naar massagraven vervoerd.

Velen van hen zijn begraven in Khavaran, ten zuiden van Teheran, waar, al is het verboden, jaarlijks familieleden bijeenkomen om hen te herdenken. Vorig jaar werden tijdens dergelijke plechtigheden 10-tallen Iraniërs opgepakt en zitten nu in de gevangenissen van het Iraanse regime.

Purificatie van het Iraanse regime
De executies hebben tevens ertoe geleid dat intern het regime mensen die een gevaar kunnen zorgen voor zijn toekomst te ontnemen van hun functies.

Eén van hen was Hossein-Ali Montazeri, directe opvolger van de opperste leider Khomeini.

Hij uitte kritiek op de executies van 'duizenden gevangenen op een paar dagen tijd', en is daarom tot de dag van vandaag onder huisarrest.

Internationale reactie op het 'bloedbad' van 1988
Internationaal was er, zoals bijna altijd, weinig reacties op de executies tijdens de maanden van executies zelf. Vooral mensenrechtenorganisaties uitten hun protest, maar ook dit was al te laat, doordat zeer laat berichten van de massa-executies naar buiten kwamen.

Human Rights Watch noemde jaren later de executies 'weloverwogen en systematische … extrajudiciële moorden', en veroordeelde deze 'misdaad tegen de menselijkheid'.

Sunday, August 03, 2008

Iran houdt vast aan nucleair programma

Iran blijft hoe dan ook doorgaan met zijn nucleaire programma en zal ‘geen jota’ toegeven aan de internationale druk om dat programma op te geven. Dat heeft de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad gezegd tegen zijn Syrische ambtgenoot Bashar al-Assad, die een tweedaags bezoek aan Teheran brengt.


De uitspraken van Ahmadinejad die op de presidentiële website staan vallen samen met het verstrijken van een informeel ultimatum. Twee weken geleden spraken Iran, de Europese Unie en de Verenigde Staten rechtstreeks met elkaar. Na het overleg in Genève zei de buitenlandcoördinator van de Europese Unie, Javier Solana, binnen twee weken een antwoord van Teheran te verwachten. In ruil voor economische en politieke samenwerking moet Iran zijn omstreden nucleaire programma bevriezen.

Iraniërs: 'Het volk wilt vrijheid en referendum'

In Mashad hebben duizenden Iraniërs geprotesteerd tegen de onderdrukkende maatregelen van het Iraanse regime. Tijdens de protestactie scandeerden mensen ‘Wij willen Vrijheid' of 'Vrijheid is onze recht'.


Volgens beelden dat op youtube zijn verschenen, werd er enkele dagen geleden, tijdens juli, in Mashad geprotesteerd tegen het Iraanse regime.

Mensen riepen: 'Vrijheid is onze recht', of zelfs: 'Het volk wilt een referendum'.

Het Iraanse veiligheidsdienst viel de betogers aan, waardoor er gevonden zijn gevallen.

Op de beelden kan men een man zien dat, na dat een politiemotor over hem heeft gereden, zwaar gewond is aan zijn hoofd.

Mensen roepen: 'Onbeschofte mensen, jullie hebben hem gedood'. Hierna vielen de veiligheidsdiensten nog harder de betogers aan. Tijdens de protestactie werden vele betogers gearresteerd, met weinig informatie over hun lot.

De protestacties in Iran hebben de laatste maanden toegenomen, na dat de onderdrukking door het Iraanse regime is gestegen.

55 executies in maand juli in Iran

Het Iraanse regime heeft sinds 1 juli officieel 55 executies gehad. Dit is een stijging van, tot nu toe, 30% vergelijken met juli 2007, waar toen 39 executies plaatsvonden. Gisteren vonden nog eens drie executies plaats.


Het Iraanse regime blijft maar records breken wat executies betreft. Het heeft in 2007, met officieel meer dan 400 executies, de tweede plaats met hoogst aantal executies, na China met 5.000 executies.

Maar Iran heeft tevens het eerste plaats indien aantal executies in verhouding wordt gesteld met het aantal inwoners van dat land.

Sinds begin 2008 vonden er weer al zeker 180 executies in Iran plaats.

29 executies op één dag
Ook blijft de situatie van mensenrechten in Iran zich enkel verslechteren. Het Iraanse regime heeft bijvoorbeeld zondag maar liefst 29 gevangene geëxecuteerd op enkele uren tijd. Het Iraanse regime had al dagen op voorrand de hele wereld op hoogte gebracht dat er 30 executies zullen plaatsvinden op één dag.

In tegenstelling tot wat het Iraanse regime heeft meegedeeld, werden er ook politieke gevangenen geëxecuteerd.

In juni 2007, na dat het Iraanse regime de rantsoenering van benzine aankondigde, werden in veel steden van Iran geprotesteerd.

Zondag werden enkele jongeren, dat tijdens een protest één van die protesten op 26 juni 2007 een tankstation in vuur staken, geëxecuteerd. Hiermee bewijst het Iraanse regime nogmaals geen protest duldt.



20 jaar na massamoord van politieke gevangenen
De executies van zondag vonden tevens op de twintigste verjaardag van de massa-executies van 1988 plaats, waar volgens diverse bronnen enkele duizenden tot 30.000 politieke gevangenen geëxecuteerd werden.

Velen van hen werden zonder naam in massagraven gegooid, waardoor niemand, tot de dag van vandaag, op hoogte is van het echte grote van de toen gepleegde massa-executies.

De executies leidde ertoe dat de opvolger van Khomeini, opricht van het Islamitische Republiek en toenmalig Opperste Leider van Iran, Montazeri, tegen de 'executie van enkele duizenden gevangenen' protesteerde. Dit zorgde tot zijn verbanning. Hij leeft sindsdien onder huisarrest.

De politieke gevangenen werden allemaal tussen eind juli en begin september 1988 geëxecuteerd, na een fatwa van Khomeini zelf.

Saturday, August 02, 2008

Sportvrouw zonder hijab niet op Iraanse TV


Al jaren zijn Iraanse vrouwen actief in regionale en internationale sportcompetities. Maar religieuze wetgevingen in Iran zorgen ervoor dat Iraanse vrouwen niet op televisies getoond kunnen worden zonder hijab. Terwijl Iraanse vrouwen altijd de hijab moeten dragen tijdens al hun activiteiten, en dus ook sportactiviteiten, betekent dit niet dat hun internationale tegenstanders ook de hijab dragen. En juist daarom kunnen ze dan niet getoond worden op Iraanse tv-zenders.


Mogelijk zal er voor het eerste keer een uitzondering zijn tijdens de Olympische Spelen in Peking. Men probeert de Iraanse autoriteiten onder druk te zetten om toch toelating te geven om hun Iraanse vrouwensporters op televisie te tonen.

Maar 3 vrouwen naar Peking
Van de 53 Iraanse atleten zijn er maar 3 vrouwen naar Peking gestuurd voor de Olympische Spelen dat van 8 tot en met 23 augustus zal plaatsvinden. Het gaat om roeien, boogschieten en taekwondo.

Er zullen wel miljoenen Iraniërs zijn die hun Iraanse vrouwenatleten in Peking willen toejuichen, maar weinigen geloven erin dat Iraanse verantwoordelijken zullen toelaten dat ze op televisie getoond worden, naast vrouwen die het Iraanse kledingscode niet respecteren.

In Iran moeten vrouwen zich van hoofd tot teen, buitenhuis en in het bijzijn van mannen, bedekken, en moeten de vormen van hun lichamen vermommen. Daarom tonen Iraanse televisie en printmedia bijna nooit foto’s van hun Iraanse atleten omdat internationale vrouwen de kledingscode 'schenden'.

Fatemeh Sepanji, een Iraanse sportcommentator, zei tegen Radio Farda dat het Iraanse media verplicht is te beweren dat vrouwenatleten in Iran niet bestaan.

Zij zei: "Zij respecteren de wetgevingen. Zij krijgen toelating om deel te nemen aan sport. Zo waarom mogen ze niet getoond worden op televisie? Ze zullen zeer waarschijnlijk over de hele wereld op televisie getoond worden (tijdens de Olympische Spelen, red.). Wat zal men bereiken door hen in een land te tonen en in een ander land te verbergen?"

Discriminatie voor sportvrouwen in Iran
De beperkende kledingscode heeft ervoor gezorgd dat Iraanse vrouwen niet kunnen deelnemen aan zeer veel sportcompetities, zoals zwemmen, duiken en andere watersporten, maar ook gymnastiek, snellopen en fietsen.

Veel Iraanse sportvrouwen zeggen dat het zeer moeilijk is voor hen om te bewegen in zware, losse kleren, vooral in hoge temperaturen.

Daarnaast moeten ze altijd erop letten dat hun haar of huid op hun armen of benen niet onverwacht gezien kan worden tijdens een competitie. Dergelijke 'fouten' tijdens een competitie kan ervoor zorgen dat de Iraanse vrouwenatleten een hoge prijs moeten betalen.

Ramoneh Lazar, lid van het Iraanse nationale roeiteam, werd uitgewezen van het nationale team toen haar enkels te zien waren in haar boot tijdens een competitie in Bangkok.

Daarnaast volgen vertegenwoordigers van het Iraanse veiligheidsdienst de Iraanse vrouwenatleten overal, ook tijdens internationale competities, om zeker te zijn dat ze geen enkele Iraanse wetgevingen schenden.

Weinig hoop in verandering
Al had Ahmadinejad tijdens zijn campagne voor presidentschap in 2005 gezegd dat ze voor sportactiviteiten voor vrouwen is, toch is daar weinig verandering in gekomen.

Voor veel religieuze leiders moeten vrouwen helemaal niet sporten.

Alam Alhoda, een ayatollah van het vrijdagsgebed in Mashad, zei dat het 'onwettig' is voor vrouwen om deel te nemen aan sportactiviteiten.

Een ander Iraanse mullah zei dat vrouwen in Iran niet zouden mogen skiën, omdat "tijdens het skiën ze hun knieën op een dergelijke manier moeten bewegen, dat men zou denken dat ze meer aan het dansen zijn dan sporten."

Ook vinden sommige mullah’s het erg dat (mannelijke) scheidsrechters bij kickboksen en taekwondo de hand van de deelneemsters vastpakken en omhoog houden als ze hebben gewonnen.

Daarna moeten vrouwen die getraind worden door mannen, zelf tijdens hun training de kledingscodes respecteren. En om alles nog moeilijker te maken moeten mannelijke trainers op de nodige afstand blijven van hun vrouwelijk atleten, om fysieke aanrakingen te vermijden

CD&V Kamerlid Deseyn over mensenrechten en oppositie in Iran

Roel Deseyn, CD&V-kamerlid in het Belgische Parlement vraagt, in een persbericht dat vandaag werd gepubliceerd aan de Belgische regering om Iran te veroordelen inzake mensenrechten en om te pleiten voor de schrapping van de Volksmojahedin van Iran, van EU's terrorismelijst. Hieronder vindt u het volledige persbericht van CD&V.


Kamerlid Roel Deseyn: “Schrap OMPI van de terrorismelijst”

"Executies aankondigen en deze openbaar laten uitvoeren is een absolute belediging voor de menselijke waardigheid”, zo stelt CD&V-Kamerlid Roel Deseyn.

Hij schaart zich hiermee achter de Europese Unie, die eerder deze week de openbare executie van 29 mensen in Iran veroordeelde en het land opriep om onmiddellijk alle verdere terechtstellingen op te schorten. Alleen al in 2008 werden in het land tot dusver reeds 150 mensen ter dood gebracht via ophanging.

Deseyn diende net voor het zomerreces een voorstel tot resolutie in dat ook ons land er toe moet aanzetten zich achter het standpunt van de EU te scharen. Centraal in het debat staat de vraag om de OMPI (Organisatie van de Mujahedin van het Iraanse volk), die deel uitmaakt van de Iraanse oppositie in ballingschap, te schrappen van de zwarte terrorismelijst.

Het regime in Teheran haalt als motivatie voor de executies van eerder deze week aan dat de mannen veroordeeld waren voor moord, drugshandel en andere misdaden. De Europese Unie stelt in haar verklaring dat het gebruik van de doodstraf nooit de basis kan vormen van een effectief misdaadbeleid.

Kamerlid Deseyn neemt via de ingediende resolutie de mensenrechtensituatie in Iran opnieuw op de korrel. Hij hekelt het feit dat de executies sinds 2005 elk jaar nog zijn toegenomen en stelt vast dat het regime dit middel gebruikt om politieke tegenstanders, intellectuelen, studenten, vrouwen maar ook vertegenwoordigers van mensenrechtenorganisaties en minderheden te blijven onderdrukken. Vage beschuldigingen en excessief geweld zijn hierbij schering en inslag.

Deseyn dringt er bij de Belgische regering op aan dat ons land -zowel binnen de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties als binnen de Raad van Ministers van de EU- opnieuw zou pleiten voor een veroordeling van Iran op basis van het gebrek aan respect voor de meest fundamentele vrijheden en mensenrechtenrechten.

De regering wordt gevraagd om er binnen de Raad van Ministers van de EU meer werk te maken van een efficiëntere en transparantere manier om te bepalen welke personen (of organisaties) thuis horen op de zwarte terrorismelijst van de EU.

Het OMPI, de belangrijkste oppositiebeweging in het land, kwam destijds op de EU-lijst van terroristische organisaties terecht, omdat ze in het verleden gebruik maakte van militaire middelen in het gewapend conflict tussen de opeenvolgende Iraanse regimes en het Iraanse verzet. Ondertussen beperkt ze haar activiteiten reeds geruime tijd tot diplomatiek overleg om tot oplossingen te komen.

Deseyn wil met zijn resolutievoorstel de regering ertoe aanzetten om de OMPI in haar activiteiten te ondersteunen, door haar van de terrorismelijst te halen.

Zo dwong ook het hoogste Britse gerechtshof recent de Britse regering om de OMPI van de nationale lijst van verboden organisaties te halen. Het Gerecht van Eerste Aanleg van het Europese Hof van Justitie maande de Europese Raad reeds langer aan hetzelfde te doen voor de Europese terrorismelijst.

De algemene diplomatieke besprekingen met de Europese Unie werden in 2003 eenzijdig opgezegd door Teheran, en sinds 2004 is er zelfs geen enkel overleg meer geweest met Brussel aangaande de situatie van de mensenrechten.

Bovendien vreest Kamerlid Deseyn dat binnen de huidige onderhandelingen over het nucleaire programma van Iran -en de onduidelijke richting waarin deze besprekingen vorderen- het mensenrechtenthema nog meer op de achtergrond zal worden geschoven door de verschillende partijen rond de tafel.

"Elke vorm van menselijke onderdrukking mag en kan niet getolereerd worden. De zaak-Iran bewijst het nut van een democratische oppositie", zo concludeert Deseyn.