CD&V Kamerlid Deseyn over mensenrechten en oppositie in Iran
Roel Deseyn, CD&V-kamerlid in het Belgische Parlement vraagt, in een persbericht dat vandaag werd gepubliceerd aan de Belgische regering om Iran te veroordelen inzake mensenrechten en om te pleiten voor de schrapping van de Volksmojahedin van Iran, van EU's terrorismelijst. Hieronder vindt u het volledige persbericht van CD&V.
Kamerlid Roel Deseyn: “Schrap OMPI van de terrorismelijst”
"Executies aankondigen en deze openbaar laten uitvoeren is een absolute belediging voor de menselijke waardigheid”, zo stelt CD&V-Kamerlid Roel Deseyn.
Hij schaart zich hiermee achter de Europese Unie, die eerder deze week de openbare executie van 29 mensen in Iran veroordeelde en het land opriep om onmiddellijk alle verdere terechtstellingen op te schorten. Alleen al in 2008 werden in het land tot dusver reeds 150 mensen ter dood gebracht via ophanging.
Deseyn diende net voor het zomerreces een voorstel tot resolutie in dat ook ons land er toe moet aanzetten zich achter het standpunt van de EU te scharen. Centraal in het debat staat de vraag om de OMPI (Organisatie van de Mujahedin van het Iraanse volk), die deel uitmaakt van de Iraanse oppositie in ballingschap, te schrappen van de zwarte terrorismelijst.
Het regime in Teheran haalt als motivatie voor de executies van eerder deze week aan dat de mannen veroordeeld waren voor moord, drugshandel en andere misdaden. De Europese Unie stelt in haar verklaring dat het gebruik van de doodstraf nooit de basis kan vormen van een effectief misdaadbeleid.
Kamerlid Deseyn neemt via de ingediende resolutie de mensenrechtensituatie in Iran opnieuw op de korrel. Hij hekelt het feit dat de executies sinds 2005 elk jaar nog zijn toegenomen en stelt vast dat het regime dit middel gebruikt om politieke tegenstanders, intellectuelen, studenten, vrouwen maar ook vertegenwoordigers van mensenrechtenorganisaties en minderheden te blijven onderdrukken. Vage beschuldigingen en excessief geweld zijn hierbij schering en inslag.
Deseyn dringt er bij de Belgische regering op aan dat ons land -zowel binnen de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties als binnen de Raad van Ministers van de EU- opnieuw zou pleiten voor een veroordeling van Iran op basis van het gebrek aan respect voor de meest fundamentele vrijheden en mensenrechtenrechten.
De regering wordt gevraagd om er binnen de Raad van Ministers van de EU meer werk te maken van een efficiëntere en transparantere manier om te bepalen welke personen (of organisaties) thuis horen op de zwarte terrorismelijst van de EU.
Het OMPI, de belangrijkste oppositiebeweging in het land, kwam destijds op de EU-lijst van terroristische organisaties terecht, omdat ze in het verleden gebruik maakte van militaire middelen in het gewapend conflict tussen de opeenvolgende Iraanse regimes en het Iraanse verzet. Ondertussen beperkt ze haar activiteiten reeds geruime tijd tot diplomatiek overleg om tot oplossingen te komen.
Deseyn wil met zijn resolutievoorstel de regering ertoe aanzetten om de OMPI in haar activiteiten te ondersteunen, door haar van de terrorismelijst te halen.
Zo dwong ook het hoogste Britse gerechtshof recent de Britse regering om de OMPI van de nationale lijst van verboden organisaties te halen. Het Gerecht van Eerste Aanleg van het Europese Hof van Justitie maande de Europese Raad reeds langer aan hetzelfde te doen voor de Europese terrorismelijst.
De algemene diplomatieke besprekingen met de Europese Unie werden in 2003 eenzijdig opgezegd door Teheran, en sinds 2004 is er zelfs geen enkel overleg meer geweest met Brussel aangaande de situatie van de mensenrechten.
Bovendien vreest Kamerlid Deseyn dat binnen de huidige onderhandelingen over het nucleaire programma van Iran -en de onduidelijke richting waarin deze besprekingen vorderen- het mensenrechtenthema nog meer op de achtergrond zal worden geschoven door de verschillende partijen rond de tafel.
"Elke vorm van menselijke onderdrukking mag en kan niet getolereerd worden. De zaak-Iran bewijst het nut van een democratische oppositie", zo concludeert Deseyn.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home